Gör din egen Halloween-pumpalykta!

Så, hösten är här och Halloween närmar sig med stormsteg. Vad är bättre än att komma i stämning än att skapa din alldeles egna, skräckinjagande pumpalykta? Det är en kul och kreativ aktivitet som du kan göra själv eller med familjen. Bäst av allt, det finns inget rätt eller fel sätt att göra det – varje pumpalykta är unik!

Vad du behöver:
  • En pumpa
  • En vass kniv
  • En sked
  • Ett värmeljus eller ett litet batteri värmeljus (glöm inte att ha koll om du använder riktiga ljus)

Så här går du tillväga:

Börja med att skära ut ett lock i toppen av din pumpa. Gör det ca 15 cm i diameter och se till att vinkla kniven så att locket blir bredare i övre delen. Detta hjälper till att förhindra att locket faller ner i pumpan om den skulle krympa. Om du har en mindre prydnadspumpa, kan du istället göra hål från sidan och gröpa ur den.

Gröp ur kärnorna och allt det kladdiga innehållet med hjälp av en stadig sked. Lämna cirka 3-4 cm av fruktköttet på väggarna om du har en stor pumpa, eller cirka 1 cm om det är en mindre prydnadspumpa.

Nu är det dags att vara kreativ! Rita det mönster eller ansikte som du vill skära ut på pumpan.

Ta fram din vassa kniv och skär varsamt ut mönstret från utsidan. Om pumpan inte står stilla, placera den i en skål eller hink för att hålla den på plats. Om du skapar större delar, kan det vara bra att skära dem i mindre bitar för att underlätta.

För de små prydnadspumporna, använd en tråd runt skaftet så att du kan hänga upp dem.

För att få den rätta effekten, lägg aluminiumfolie i botten på pumpan och gör ett ventilationshål i locket. Placera ett ljus inne i pumpan och tänd det – och voilà, nu har du din alldeles egen pumpalykta!

Ett extra tips: Om du smörjer kanterna med vaselin, kommer din pumpalykta att hålla längre. Kom ihåg att det är bäst att placera den utomhus, eftersom det svalare vädret kommer att förlänga dess livslängd. Men se till att den inte utsätts för minusgrader, då kan den faktiskt kollapsa.

Nu när du vet hur du skapar din pumpalykta, låt din kreativitet flöda! Du behöver inte nödvändigtvis skapa ett ansikte – varför inte prova olika former eller mönster?

Om du är extra modig, fäst paljetter på din pumpa med hjälp av knappnålar. Du kan välja ett mönster eller placera dem som du vill.

Du kan också använda en vanlig borrmaskin för att borra mönster i pumpan. Prova med olika tjocklekar på borrarna för att få olika effekter. Pumpan blir en fantastisk ljuslykta för värmeljus eller en ljusslinga.

Om du är en konstnär, måla mönster på din pumpa med härliga färger. Varför inte matcha med din dukning eller andra dekorationer? Det ger en personlig och snygg touch.

För de små prydnadspumporna kan du göra små cirklar som passar perfekt för värmeljus. De blir de perfekta höstljuslyktorna på festbordet.

Slutligen, om du vill involvera barnen i projektet utan att använda vassa knivar, så måla pumpan eller använd vit maskeringstejp för att skapa en läskig zombiepumpa. Tillsätt några rörliga ögonklistermärken för extra skräck.

Och kom ihåg – släng inte kärnorna från pumpan! De kan faktiskt torkas och rostas för att bli ett fantastiskt naturgodis. Skölj kärnorna ordentligt och låt dem rinna av. Sedan, blanda dem med lite olja och salt, sprid dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen på 175°C i 20-30 minuter, tills de är gyllenbruna och knapriga.

För att förhindra mögel på din pumpa, pensla den med ättika. Tvätta pumpan noggrant med ättiksprit, särskilt runt stjälken där möglet lätt kan börja växa. När du har karvat pumpan, torka den noggrant med ättika igen – på så sätt kommer din pumpa att hålla sig längre och förgylla din Halloween ännu längre!

Så, ge dig ut i höstluften och sätt igång med din pumpalykta. Det blir garanterat en minnesvärd och stämningsfull Halloween!

På Panduro kan du hitta mer material för ditt pumpa skapande

Handgjord Halloween

Säljare på Ellska

Vill du sälja på Ellska?

Skapar du handgjorda produkter? Öppna din egna butik på Ellska.