Frågor på det?

Hur mycket kostar Ellska?

Vem som helst kan skapa ett konto gratis på Ellska som köpare eller säljare. Som köpare kostar Ellska ingenting mer än priset och frakten för den köpta produkten. Priser och fraktkostnader varierar och sätts av säljaren. Ellska sätter inga priser på produkterna som säljs på Ellska.

Som säljare betalar du för säljytor och butikssida för att få sälja dina produkter och varor på Ellskas webbplats. Vi har två olika månadspaket. Det stora månadspaketet kostar 249 kr per månad och inkluderar 30 säljytor och en butikssida. Det lilla månadspaketet kostar 99 kr per månad inkluderar 10 säljytor och en butikssida. Du betalar månadsvis och har ett rullande månadsabonnemang med ett månadspaket. Du kan avsluta månadspaketet när du vill men kan inte få tillbaka pengar från en månad som redan har betalats.

Med ett månadspaket kan du avaktivera eller ändra en produkt när som helst, samt ersätta den med en ny. Båda månadspaketen har ett antal säljytor där antalet publicerade produkter räknas, om du vill ha mer aktiva produkter utöver de inkluderade säljytorna så kan du köpa till säljytor. En extra säljyta är billigare om du har månadspaket än om du köper dem styckvis utan månadspaket. Extra säljytor för lilla månadspaketet kostar 12 kr per säljyta. Extra säljytor för stora månadspaketet kostar 10 kr per säljyta.

Ett tredje alternativ är att köpa säljytor. De kostar bara 15 kr per styck, du kan köpa flera i taget, eller en och en vid behov. Inkluderat i en säljyta är en produktsida och en annonsplats på 30 dagar från dagen den blir publicerad på Ellska, en betald säljyta som inte har blivit publicerad kan användas upp till sex månader efter köp. En butikssida är inte inkluderad i en säljyta, utan bara i månadspaket.

Vad kan jag sälja på Ellska?

Ellska är skapad för kreatörer, hantverkare, konstnärer, bagare, hobbyprojektskapare, odlare, jägare, kockar, egenproducenter och småföretagare och alla andra som vill sälja produkter som de har skapat själva eller med hjälp av andra och gärna för hand och närproducerat.

Tanken är att du som skapare ska kunna sälja dina varor enkelt, billigt och lokalt i Sverige till folk som uppskattar fina hangjorda produkter.

Så vi ser gärna att du säljer allt från, silversmycken, virkade väskor, snidade träredskap, stickade vantar, vackra illustrationer eller handgjorda möbler.

Du behöver inte hålla dig till en typ av produkt. Du kan till exempel sälja hemmagjorda pallar och stickade vantar, men du får inte sälja dem på samma säljyta. Det eftersom de tillhör olika kategorier vilket skulle ge en försämrad sökupplevelse på Ellska.

Vi stödjer även "upcycled" produkter, till exempel om du har slipat till och målat om en vacker gammal byrå som du hittat på en loppis och nu gjort om med kärlek och omsorg. Du kan även sälja workshops och kurser för att lära ut din skicklighet, till exempel, matlagningskurser, silversmide eller gitarrlektioner.

Om du är orolig eller har frågor om just dina saker du vill sälja, skicka då gärna ett meddelande nedan så hjälper vi dig att ta reda på om dina produkter kan säljas på Ellska.

Hur funkar det med betalning & frakt av de varor jag säljer på Ellska?

På Ellska ansvarar du själv för prissättning och hur du vill ta betalt för dina varor och leveransen till köparen. Det är oftast smidigast att diskutera med köparen kring preferenser för betalning, om denne till exempel föredrar swish, paypal eller kontanter.

Frakt och leveranstid är också något ni får göra upp om och komma fram till en bra lösning som funkar för er båda. Olika alternativ kan vara upphämtning, postpaket eller att du som säljare levererar produkten till köparen.

Det går jättebra att sälja dina produkter som beställningsvaror och ta en del betalning innan du har skapat produkten och sedan resten vid leverans.

Vi på Ellska är såklart här för råd och stöd om du behöver hjälp men vi kan tyvärr inte ta något ansvar för betalningar eller överenskommelser du som säljare gör med köpare.

Vad får jag inte sälja på Ellska?

Ellska är en handelsplats för kreatörer och hantverkare, vilket innebär att du får sälja det mesta som är egenproducerat, men självklart inte produkter som är olagliga att sälja, köpa eller producera.

Vi vill inte att du säljer produkter som gör dig till en tredje part. Till exempel om du skapar bivaxdukar själv och har köpt in tyget och vaxet från olika producenter är det ok. Men om du har hittat en leverantör av bivaxdukar och du säljer vidare dem som dina "egna" produkter, då är det inte ok att sälja dem på Ellska. Du eller någon i ditt företag ska ha skapat, eller delvis skapat produkten du säljer.

Vi granskar alla produkter och butikssidor, både text och bilder, innan de publiceras på Ellska för att säkerställa att innehållet på Ellska inte går emot Ellskas principer och värderingar. Om din produkt eller butik inte går igenom granskningen kommer vi kontakta dig som säljare för eventuella justeringar.

Du som säljare ansvarar själv för att ha rätten att sälja de varorna du publicerar, samt att kvaliteten och liknelsen mellan produkten och det du visar på bilder och beskriver i text stämmer överens.

Hjälpsamma länkar för deklaration och skattebetalning av dina verksamheter på Ellska.

Ellska ansvarar inte för vad du behöver deklarera till skattemyndigheterna om du säljer dina varor med oss. Deklarationen är en väldigt viktig sak att hålla koll på som småföretagere eller egenproducent. Vi ber dig att kontakta skatteverket om du har frågor kring detta så att allt går rätt till för dig och dina inkomster.

Hur funkar det med returer & pengarna tillbaka när jag inte är nöjd med en produkt jag köpt?

Vi rekommenderar att du tar kontakt med säljaren som sålde produkten eller tjänsten om missnöjdhet uppstår. Vi tycker alltid det är bäst att prata igenom det med säljaren för i 9 fall utav 10 är det ett misstag eller en otydlighet som man säkert kan prata igenom så att alla blir nöjda.

Alla butiks- och produktsidor har en ‘rapportera’‑knapp som man kan använda för att rapportera säljaren eller produkten. Vi hjälper såklart till där vi kan för att försöka få alla nöjda, men vi kan inte ansvara för säljarens köp- eller returvillkor. Vi rekommenderar att köpare och säljare diskuterar köpvillkoren innan en affär görs.

Bra frågor att fråga säljaren innan du köper en produkt om du känner att säljaren inte har inkluderat den informationen i er konversation eller finns på säljarens butiks- eller produktsida.

1. Om jag inte är nöjd med produkten kan jag lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka?

2. Får jag ångra mig om jag inte vill ha produkten när jag har fått hem den?

3. Vad har ni för policy om produkten är trasig, går sönder eller inte är enligt mina förväntningar när jag får den?

Hur köper jag produkter på Ellska?

När du har hittat en produkt du gillar och vill köpa på Ellska klickar du på den oranga knappen med texten ‘Kontakta säljaren’ som finns på produktsidan. Det kommer då upp en liten ruta där du skriver ett medelande till säljaren att du vill köpa produkten. Det medelandet skickas till säljaren som kommer svara så snabbt som möjligt på ditt medelande. Svaret hittar du sedan i ‘Mitt Ellska’ under menyn ‘Mina meddelanden’, där kan du sedan forsätta att skriva med säljaren och diskutera frakt, betalsätt, leveransdatum eller andra frågor gällande ditt köp så att ni kommer fram till en lösning som passar dig och säljaren.

Du kommer också få ett mejl när säljaren skriver till dig, mejlet innehåller en länk till det nya medelandet så att du kan gå direkt dit och läsa det. En liten orange prick visas också vid ‘Mitt Ellska’ som en notis att du har fått ett meddelande, så du enkelt hittar till inkomna meddelande när du tittar någon annanstans på Ellska. Vi tar inte betalt för att du köper något på Ellska, det enda som kostar är den produkt du köper från säljaren och kostnaderna som kan tillkomma vid köpet, t.ex. leveranskostnad och paketinslagning.

Hur säljer jag produkter på Ellska?

För att sälja med oss på Ellska måste du först registera dig som medlem och därefter köpa säljytor (vårat namn för annonser). Du kan köpa säljytor i månadspaket eller styckvis, vad som passar dig bäst beror på hur många produkter du vill sälja och hur ofta. När du har registerat dig klickar du på ‘Sälj produkt’ som ligger högst upp på Ellska och då sätter du enkelt igång att fylla i formuläret för vad du vill sälja. När du har lagt till all information och bilder i formuläret trycker du på ‘Förhandsgranska’ för att se hur din säljyta kommer att se ut för potentiella köpare, därefter kan du trycka på ‘Editera’ om du vill ändra något eller ‘Publicera’ om du känner dig nöjd. När du trycker på ‘Publicera’ skickas den nya produkten in till oss som granskar den och ser till att vi har all info för att lägga upp din produkt på Ellska.

Nu kommer du hänvisas till att välja om du bara vill köpa en styckvis säljyta eller ett månadspaket, som är ett månadsabonnemang där du kan välja att köpa 10 eller 30 säljytor som ligger kvar på Ellska tills du väljer att avsluta ditt paket. Med ett månadspaket kan du byta produkter i dina säljytor under månaden utan någon extra kostnad. Om du vill ha fler säljytor än de som finns i månadspaketet kan du enkelt köpa till det vid behov.

När du har gjort ditt val och betalat eller registrerat ditt kort kan vi publicera din produkt som du precis har skapat. Vanligen blir produkten godkän inom 24 timmar och därefter finns den i Ellskas sök och den är dessutom redo för dig att dela på dina sociala medier med vänner och köpare. Du kommer få ett email så snart produkten är redo att visas och köpas på Ellska. Fördelen med att köpa månadspaket är också att du får en egen butikssida på Ellska där alla dina produkter finns samt mer info om dig och dina produkter för att bygga tilllit för köparna. Med ett månadspaket får du också marknadsmaterial som hjälper dig att nå ut till dina köpare. Om du vill veta mer om fördelarna med de olika paketen hittar du det här.

När du har publicerat en produkt och en köpare har sett den och valt att kontakta dig så kommer du få ett medelande skickat till ‘Mina meddelanden’ under ‘Mitt Ellska’, detta meddelande kan även innehålla frågor kunden har kring din produkt. Ett mejl kommer också att skickas till din e-postadress med en länk till det nya medelandet från köparen. Se därför till att du använder en e-postadress som du har bra koll på. Vi ansvarar inte för hur du tar betalt eller levererar dina produkter så specifiera gärna dina preferenser till köparen. Du kan antigen ange det via meddelanden när ni diskuterar köpet eller se till att informationen finns på din produkt- eller butikssida så att både du och köparen känner sig nöjda och välinformaerade inför köpet.

Vad är en säljyta?

En säljyta är annonseringsplatsen för en produkt, det vill säga det som gör produkten aktiv för försäljning. När en säljyta används för en produkt kommer produkten få en produktsida och dyka upp i sökresultatet på Ellska när köpare söker efter din typ av produkt. Om man har en butik (inkluderat i månadspaket) kommer dessutom produkter med en aktiva säljytor listas på butikssidan.

En säljyta kan man antingen köpa styckvis eller genom ett månadspaket. För det lilla och stora månadspaketet ingår 10 respektive 30 säljytor. TIll skillnad mot säljytorna som köpes styckvis kan man för säljytorna som ingår i ett månadspaket ständigt byta ut produkten för en given säljyta. För att köpare ska kunna kontakta dig, behöver du alltid ha minst en säljyta med en aktiv produkt.

Får jag sälja leksaker på Ellska?

Du som säljare har ansvar för att dina produkter är lagliga att sälja. I Sverige måste leksaker vara CE-märkta för att få säljas. Det är därför viktigt att du som säljare kontrollerar att leksakerna du säljer är CE-märkta. Om du säljer virkade figurer är det bra att påpeka att dem inte ska användas som leksaker om de saknar CE-märkning.

Vem har skapat Ellska?

Ellska grundarna är väldigt kreativa och har skapat allt du ser på denna webbplats. All kod och design är lokalproducerad i Stockholm, förutom de väldigt fina illustrationerna med figurerna. De är ritade och skapade av en duktig illustratör som heter Pablo Stanley. https://www.opendoodles.com/

Vi vill gärna lyfta alla vi tar hjälp av och vi tror starkt på samarbete och kreativitet i allt vi gör. I framtiden vill vi jobba med ett nätverk av kreatörer och egenskapare så att alla våra marknadsmaterial, brand communication och merchandise alltid är producerat lokalt och så miljövänligt som möjligt.

Just nu letar vi efter ett lokalt tryckeri i Stockholm som kan hjälpa oss med våra marknadsmaterial och lite roliga idéer vi har. Kontakta oss gärna om du tror du vet någon som skulle passa :)

Har du andra frågor till oss? Skicka ett meddelande nedan så svarar vi så snart vi kan :)
Illustration av glass
Illustration av mejl

Eller om du hellre vill skicka ett mejl så kan du göra det här: