Hur skapar man bivaxdukar?

Bivaxdukar är en praktisk och miljövänlig alternativ till vanliga dukar. De är lätta att rengöra och håller länge. Dessutom är de gjorda av naturliga material såsom bivax och bomull, vilket gör att de är mer hållbara än andra alternativ. I den här artikeln får du en steg för steg guide till hur du enkelt kan skapa dina egna bivaxdukar.

  1. Material att införskaffa - Du behöver sax, bomullstyg, bivax, bakplåtspapper och ett strykjärn.
  2. Förbered materialet - Klipp ut mängden tyg som önskas och väg upp rätt mängd bivax. För 40x40 cm tyg krävs ca 16 gram (1 msk = 8 gram) bivax.
  3. Strö ut bivaxet - Lägg ut bakplåtspappret på en jämn yta. Placera tyget ovanpå och bred ut bivaxet så jämnt du kan över hela tyget. Avsluta med att lägga ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå bivaxet.
  4. Värm upp bivaxet - Bivaxet smälter vid ca. 62 - 65 grader och man kan nu använda ett strykjärn på medelvärme för att smälta bivaxet. Kontrollera att det finns smällt bivax över hela tyget, om inte så lägg på lite till och smält även det. Om man får för mycket bivax på något ställe kan man enkelt ta bort det genom att lägga hushållspapper mellan tyget och bakplåtspappret och stryka igen. Då kommer det smälta bivaxet sugas upp.
  5. Låt svalna - Låt din nya bivaxduk svalna för att därefter vara redo att användas.

Ta gärna en titt på föremål som är tillverkade av bivax av andra kreatörer på Ellska.

Handla handgjort på ELlska

Säljare på Ellska

Vill du sälja på Ellska?

Skapar du handgjorda produkter? Öppna din egna butik på Ellska.