Utforska de bästa julmarknaderna i Västerbotten 2023

Ska du fira julen i Västerbotten? Utforska de bästa julmarknaderna i Västerbotten 2023 och skapa minnen för livet. På vår sida hittar du all information du behöver om öppettider, platser och vad som erbjuds. Oavsett om du letar efter traditionell svensk julmat, vackert hantverk eller underhållning för hela familjen, så har Västerbotten de perfekta marknaderna för att uppleva äkta julstämning.

Vår sida gör det enkelt att planera dina julaktiviteter och skapa minnen tillsammans med familj och vänner. Följ med oss när vi utforskar några av Västerbottens bästa julmarknader och upplev julens magi. Julmarknaderna i Västerbotten kommer att fylla ditt hjärta med glädje och värme.

Gammlia Julmarknad, Umeå

9 - 10 december 2023 (11.00 - 16.00)

Gammlia Julmarknad, Umeå

I december slår Västerbottens museum upp dörrarna till en av årets mest efterlängtade evenemang: den årliga julmarknaden på Gammlia. Denna traditionella julmarknad välkomnar över 80 hantverkare och matproducenter samt glada besökare till en härlig helg den 9-10 december, med öppettider mellan kl. 11 och 16.

Julmarknaden på Västerbottens museum är en välkänd höjdpunkt som lockar både lokalbefolkning och besökare utifrån. Med över 80 utställare erbjuder den en mångfald av hantverk, matvaror och julinspirerade produkter. Här handlar det inte bara om shopping utan också om att samlas och dela värmen och gemenskapen under julperioden.

För att njuta av marknaden till fullo, är det klokt att klä sig varmt eftersom december kan vara kall. Även om många utställare tar emot kortbetalningar och Swish, är det alltid bra att ha kontanter i beredskap, eftersom en del föredrar den betalningsmetoden.

För att underlätta för besökare uppmanar Västerbottens museum att komma till marknaden till fots, med cykel eller buss då antalet parkeringsplatser är begränsat. Om du väljer att ta bilen, finns en parkeringsavgift som kan betalas med Swish. Intäkterna går till föreningar som hjälper till att organisera evenemanget år efter år.

Så slå dig ner i julstämningen på Västerbottens museums julmarknad, där julens ande och gemenskap omfamnas. Det är en helg full av traditioner, hantverk och god mat – en upplevelse du inte vill missa. Varmt välkommen till Gammlia för att fira jul med värme och glädje på denna underbara julmarknad!

Läs mer om Gammlia julmarknad

Bildmuseet julmarknad, Umeå

9 december 2023 (12.00 - 17.00)

Bildmuseet julmarknad, Umeå

Följ med på en spännande resa till Bildmuseet, där den årliga julmarknaden blir en värld av konst, kreativitet och unika gåvor. Här möts talangfulla studenter från konsthögskolan, designhögskolan och arkitekthögskolan för att presentera och sälja sina egenskapade mästerverk.

Det är en fantastisk möjlighet att uppleva konstens mångfald och hantverkets skapande process. Du kommer att hitta allt från målningar och teckningar till keramik, smycken, julstjärnor, handbundna böcker, handtryckta tygväskor, träarbeten, bokställ, virkade amplar, stickade alster och mycket mer. Varje föremål är en unik skapelse som berättar en historia och utstrålar passion.

Besökare bjuds in att följa de blivande konstnärernas, designers och arkitekters resa från idé till färdigt konstverk. Det är en plats där traditionellt hantverk och modern konst möts och där kreativiteten får fritt spelrum.

Denna julmarknad är mer än bara en möjlighet att hitta unika gåvor; det är en chans att engagera sig i konstvärlden och stödja framtidens konstnärer och kreatörer. Att ge en handgjord och unik gåva är att ge något med en egen berättelse, och det är den typen av presenter som minns och uppskattas.

Så kom och upplev julmarknaden på Bildmuseet och låt dig inspireras av de unga och blomstrande konstnärernas kreativitet och passion. Det är en möjlighet att stödja det blomstrande konst- och designsamhället och hitta de allra mest minnesvärda julklapparna. Varje inköp du gör här är en investering i framtiden och ett uttryck för din uppskattning för konstens värld. Så välkommen till en värld av kreativitet och unika skapelser, där du kan skapa minnen och stödja framtidens talanger!

Läs mer om Bildmuseet julmarknad

Pilgatans julmarknad, Umeå

9 december 2023 (11.00 - 15.00)

Pilgatans julmarknad, Umeå

Utforska en förtrollande julmarknad i hjärtat av Umeå som sträcker sig över flera platser, och som erbjuder en unik möjlighet att handla lokalt och stödja småföretagare i området. När du besöker julmarknaden öster om stan, kommer du att känna värmen och charm som bara en lokal julmarknad kan erbjuda.

Ett utmärkt ställe att börja din upptäcktsfärd är Hotell Gamla fängelset, som fungerar som en perfekt utgångspunkt. Här kan du utforska utställarna som erbjuder allt från handgjort hantverk och vackra smycken till fantastiska handgjorda dekorationer. Det är en plats där du kan finna de mest unika julklapparna, skapade med omsorg och kärlek av småföretagare i området.

Kreativ Kollektiv är en annan pärla i östra Umeå, och när du besöker den här platsen kommer du att möta talangfulla hantverkare och konstnärer som har samlats för att erbjuda sina vackra skapelser. Galleri Verkligheten, en plats för samtidskonst och kreativitet, är också en spännande del av denna julmarknad. Här kommer du att uppleva en unik kombination av konst och hantverk som ger dig möjlighet att hitta presenter som verkligen sticker ut och bär på en unik berättelse.

Bildmuseet tar din julmarknadsupplevelse till en helt ny nivå genom att erbjuda alster från högskolestudenter inom konst, design och arkitektur. Dessa kreativa unga talanger visar upp sina verk och ger dig möjligheten att stödja framtidens konstnärer. Det är en möjlighet att följa deras resa från idé till färdigt konstverk och kanske hitta något helt unikt att ta med hem.

Bokcafé Pilgatan är en plats där du kan koppla av och njuta av en kopp varmt kaffe eller te medan du tittar på de utställda böckerna och juldekorationerna. Curiosum, ett spännande vetenskapscenter, erbjuder underhållande aktiviteter och evenemang som ger hela familjen en minnesvärd julmarknadsupplevelse.

För att göra din shoppingupplevelse så smidig som möjligt, se till att ha både kort och kontanter i små valörer med dig. De flesta säljare accepterar moderna betalningsmetoder som Swish eller kort, men det kan finnas några som föredrar kontanter. Genom att vara förberedd kan du njuta av din tid på julmarknaden utan hinder och upptäcka allt som erbjuds.

Håll dig uppdaterad om vad som händer på de olika platserna och vilka spännande utställare som kommer att vara där genom att anmäla ditt intresse i evenemanget. Denna julmarknad har något för alla och är fylld med lokal charm, kreativitet och julglädje. Kom och upplev den själv och ta del av det fantastiska utbudet av unika julklappar och presenter som du bara hittar här. Det är en julmarknad som ger tillbaka till samhället och firar kreativiteten hos småföretagare och konstnärer.

Läs mer om Pilgatans julmarknad

Jul på bruket 2023, Olofsfors bruk

2 - 3 december 2023 (lördag 11.00 - 16.00, söndag 11.00 - 15.00)

Jul på bruket, Olofsfors bruk

Förbered er på att bli förtrollade när Olofsfors Bruksmuseum bjuder in till en magisk julmarknad. En sagolik atmosfär med gnistrande eldkorgar, julig musik och doften av glögg väntar på besökarna.

Ge er själva chansen att förlora er i den charmiga miljön med smaker och skatter från julen. Utforska pittoreska marknadsstånd fyllda med skickligt hantverk, nybakat tunnbröd, mustig julmust, utsökta ostar, läckert julgodis, glögg, senap och vackra handstöpta ljus. Njut av konstfulla kransar, blommor och andra vackra juldekorationer skapade av skickliga utställare.

När hungern kallar, väntar Kafé Anno 1762 med en frestande meny. Dessutom erbjuder vi inomhusplatser i ladugården, så oavsett om ni vill värma er vid eldkorgarna under stjärnhimlen eller känna julfriden inomhus, så finns något för alla.

Olofsfors Bruksmuseum ser fram emot att skapa en minnesvärd helg tillsammans med er, där julstämningen står i centrum. Kom och invig julen med oss, för detta kommer verkligen att bli en oförglömlig upplevelse!

Läs mer om Olofsfors bruks julmarknad

Handgjorda julprodukter på Ellska

Säljare på Ellska

Vill du sälja på Ellska?

Skapar du handgjorda produkter? Öppna din egna butik på Ellska.