Allt du behöver veta som nybörjare om stickor när du ska börja sticka

Att börja sticka är en fantastisk hobby som inte bara ger dig möjlighet att skapa vackra och unika plagg, utan också bidrar till avkoppling och kreativitet. För att komma igång med stickning behöver du rätt verktyg, och en av de viktigaste är stickorna. I denna artikel kommer vi att utforska de olika typerna av stickor som används vid stickning och ge rekommendationer för nybörjare.

Typer av stickor

Det finns flera olika typer av stickor att välja mellan, och valet beror på personliga preferenser och stickningsprojektets krav. Här är några vanliga typer av stickor:

  1. Rundstickor: Rundstickor består av två stickor som är ihopkopplade med en flexibel kabel. De används främst för rundstickning, där du stickar i en cirkulär form, som mössor, sockor och tröjor utan sömmar. Rundstickor kan också användas för platta projekt genom att stickorna används som en enda spetsig sticka.
  2. Strumpstickor: Strumpstickor är korta, tunna stickor med en spets i båda ändarna. De används främst för att sticka små projekt i rundstickning, som strumpor, vantar eller handledsvärmare. Strumpstickor är idealiska när du behöver minska antalet maskor och närvaron av sömmar.
  3. Rakstickor: Rakstickor är traditionella stickor med en spets i ena änden. De används vanligtvis för platta projekt som sjalar, filtar eller mönster med enkelt fram och tillbaka-stickning. Rakstickor är enkla att använda och är ett bra val för nybörjare.
  4. Utbytbara stickor: Utbytbara stickor är en flexibel lösning som låter dig anpassa längden på dina stickor genom att byta ut kablarna. De kan användas som både rundstickor och rakstickor, vilket gör dem mångsidiga och kostnadseffektiva.
Typ av stickorAnvändningsområden
RundstickorRundstickning (mössor, sockor, tröjor utan sömmar)
StrumpstickorRundstickning (strumpor, vantar, handledsvärmare)
RakstickorPlatta projekt (sjalar, filtar, fram och tillbaka)
Utbytbara stickorAnpassningsbara för både rund- och rakstickning

Vilka stickor ska du köpa som nybörjare?

När du precis börjar sticka kan det vara överväldigande att välja rätt stickor. Här är några rekommendationer för nybörjare:

  1. Rundstickor: En 60 cm lång rundsticka i storlek 4 mm (US 6) är en utmärkt allroundsticka för nybörjare. Den fungerar bra för många olika projekt och ger tillräckligt med plats för att hålla många maskor.
  2. Strumpstickor: En uppsättning strumpstickor i storlek 2,5 mm till 3,5 mm (US 1.5 till 4) är bra att ha när du vill ge dig på mindre projekt som strumpor eller vantar. Du kan börja med en uppsättning med fyra eller fem strumpstickor.
  3. Rakstickor: För att börja med rakstickning rekommenderas stickor i storlek 4 mm till 5 mm (US 6 till 8). Dessa storlekar är mångsidiga och användbara för olika typer av projekt.

Slutsats

Att välja rätt stickor är viktigt för att lyckas med dina stickningsprojekt. Beroende på vilken typ av projekt du vill sticka, kan du välja mellan rundstickor, strumpstickor, rakstickor eller utbytbara stickor. Som nybörjare kan du börja med några grundläggande storlekar och gradvis bygga upp din samling efterhand som du blir mer erfaren. Kom ihåg att övning leder till framsteg, så ge dig själv tid och tålamod när du utforskar den underbara världen av stickning!

Stickade produkter på Ellska

Säljare på Ellska

Vill du sälja på Ellska?

Skapar du handgjorda produkter? Öppna din egna butik på Ellska.